Kosthold
Kostholdet skal bestandig bestå av levende insekter. Her er det viktig å variere litt på hva du gir. Hoved kostholdet bør bestå av foreks dubia og sirisser, men også melormer og zhohopas innimellom. Vær obs på at melormer og zhohobas er veldig vanedannende, så kan fort bli vanskelig å få dem til å spise noe annet om dem kun blir tilbudt de sistnevnte. Det er høyt fettinnhold i dem så fores dem kun på det så kan gekkoen få helseplager som å bli overvektig, å mangel på andre viktige næringsstoffer som andre type insekter vil gi. Her gjelder det å følge med på gekkoen sin generelle helse.
Vi anbefaler og kjøpe alle insekter enten fra dyrebutikk eller oppdrettere og IKKE plukke med seg hjem og fore fra naturen. En må være obs på at insekter fra naturen kan bære på smitte/sykdommer.
Vitaminer
Vi anbefaler en blanding av Calcium med d3, calcium uten d3 og reptivite vitaminer. Calcium er ekstremt viktig for gekkoens helse da den ikke får nok av det i seg av kostholdet. Det kan føre til sykdommer og i værste fall død om den ikke får i seg riktig næring og vitaminer.
Vi anbefaler følgende blanding:
2 deler calcium med D3
1 del calcium uten D3
1 del vitaminer (Reptivite)
Nødvendig utstyr til gekkoen din
For å passe på at gekkoen din lever under optimale forhold så anbefales det et combometer som måler temperatur og luftfuktighet. Luftfuktigheten bør ikke overstige 40%. Det er sjeldent det forekommer her i Norge, men det kan hende, å det er ikke farlig om det er over en liten periode. Temperatur på varm side skal ligge mellom 30-32 grader.
Combometer
Varmematte
Vi bruker gigan terra varmematte 14W 28x28cm. Det er viktig at varmematten dekker 1/3 av bunnarealet. Så det kommer helt an på str terrarium dere bruker hva som er den beste varmematten for dere.
Bilde for illustrasjon. Hentet fra reptilutstyr.net
Thermostat
Her er vi veldig fornøyd med Gigan on/off thermostat som er digitalt og du kan regulere mer nøyaktig temperatur. Det er et MUST at alle gekkoer fra oss skal ha thermostat koblet opp til varmematten for å regulere temperatur. Blir temperaturen for høy kan det skade gekkoen din, være brannfarlig å potensielt drepe gekkoen din.
Bilde for illustrasjon. Hentet fra reptilutstyr.net
Bruker også infrarød termometer laser pistol for å sjekke med jevne mellomrom at varmekilden holder seg stabil. Da temperatur kan variere utifra årstid, romtemperatur osv.
(Illustrasjonsbilde hentet fra Biltema)
Substrat
Leopard gekkoer bør ikke stå på noe som helst som støver, da det kan gi luftveisplager og eller forstoppelse ved inhalering/uheldig svelging av løst substrat. Utrolig viktig å finne et substrat som er hardpakket. Vi bruker baderoms fliser og er veldig fornøyd med det. Det er lett og rengjøre og vedlikeholde. En kan også bruke exo terra stone dessert, voksduk, clay, kjøkkenpapir. Vi støtter IKKE sand, jord som oftest er gjødslet i utgangspunktet å kan skade din gekko veldig. Vi bruker plantation soil i fuktboks, det gjør det behagelig for gekkoen din å hamme, dessuten liker dem å grave, så da får dem gjort det også i fuktboksen. Et tips er å ha hullet på toppen så di ikke graver ut alt så det blir mye rot i terrariumet.
Fukthule kan foreks være en matboks, å det er lurt å lage hull på toppen slik at gekkoen ikke graver ut alt substratet.
Vi bruker disse kjøpt fra Clas ohlson.
Eks på substrat til fukthule. Finnes i de fleste dyrebutikker
LYS
Gekkoer er nattaktive dyr og opptar varme fra undersiden av magen. Siden dem er kaldblodige dyr så trenger dem varme fra undersiden for å fordøye maten. Så med riktig foring å vitaminer trenger den strengt tatt ikke UV lys. Det holder lenge med LED-lys, vanlig pære. Om du likevel ønsker å bruke dette itillegg er opp til deg. Vi bruker timer for å holde døgnrytmen til gekkoen så optimalt som mulig. Her bruker vi 12/12. Foreks lys skrus på automatisk kl 10 på morgenen og slås av automatisk kl 10 om kvelden.
Illustrasjonsbilde på timer, kan kjøpes på Clas ohlson. Plugg den i lyskilden og still inn tid så slipper du skru på og av lyset
Dekor
Minstekrav er 2 huler. En på varm å en på kald side, itillegg til fukthule og alt nevnt ovenfor. Vi anbefaler flere gjenmesteder/huler/så gekkoen din føler seg trygg å itillegg kan bevege seg fritt etter kroppstemperatur/regulering
Stell og hold av Leopard gekkoer
Det anbefales og bruke terrarium med minste str på 60x40x40, helst større. Det viktigste er bunnareal da dem ikke er noe klatrere. Minst 2 huler, en på varm side å en på kald side +fukthule den skal dekke 1/3 del over varmematten og substrat her kan være plantation soil eller kokosfiber. Leopard Gekkoer skal ha varmematte som varmekilde (Vi bruker gigan terra varmematte på 14W 28x28cm) og termostat som SKAL kobles til varmematten for å holde temperaturen stabil. Vi bruker gigan on/off digital termostat. Temperatur på varm side bør ligge på 30-32 grader, mens på kald side kan det være fra 22-25grader. Når det kommer til lys holder det med vanlig led lys.
Luftfuktigheten bør ligge mellom 30-40%, dette kan enkelt følges med på ved å bruke exoterra combometer. Da får du målt temperatur og luftfuktigheten. Overstiger luftfuktigheten med over 40% over lengre tid kan de få luftveisplager.
Når din gekko hammer blir den sensitiv for håndtering. Så helst la den få helt fred i denne perioden. Pass på at fukthulen er godt fuktig, å følg med at det ikke sitter igjen rester etterpå. Får din gekko problemer med å hamme, at det går lengre tid en normalt så hjelp gjerne til med å gi den et vannbad i ca 15 min. Dette kan også hjelpe om den får forstoppelse.
Håndtering
Som med alle andre dyr så har også gekkoer forskjellige personligheter. Noen er mer rolige av natur, mens andre er mer skvetne. Noen er mer kontaktsøkende, mens andre er mer tilbaketrukne. Her er det viktig å lese gekkoen din. Den gir signaler om den vil være i fred. Meget sjeldent biter en gekko, men den kan prøve å flykte, gi varsler med halen for å gjøre seg større, lage lyder osv. Så lær å kjenne din gekko sitt kroppsspråk å ikke plukk den opp om den viser at den vil være i fred. Plukk den alltid opp forsiktig å aldri hold den fast. Blir en gekko redd så kan den i værste fall slippe halen som et forsvar på å komme seg vekk, å som i naturen bruker dette som en distraksjon mot rovdyr da halen beveger seg en liten stund etterpå. Det vil vokse ut en ny hale, men den vil aldri bli lik igjen.